Fysiotherapie Voogt
Fysiotherapie
Manuele therapie
Lymfedrainage
Dry needling
Oncologische revalidatie
Shockwave
Fysiotherapie
Als fysiotherapeut zijn we expert in houding en beweging. Wij helpen u bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten en zorgen ervoor dat u weer optimaal kunt bewegen. Om dit te bereiken kunnen we tijdens de behandeling kiezen voor verschillende behandeltechnieken. Hoe dan ook is een behandeling altijd een samenwerking tussen cliënt en fysiotherapeut. Wij zorgen met diverse behandeltechnieken zoals bindweefselmassage, dry needling en bijvoorbeeld houdingsbewustwording en -correctie voor optimale omstandigheden om goed te kunnen oefenen en u doet de oefeningen thuis. We werken daarom graag met behulp van diverse oefenmaterialen die u in de praktijk kunt lenen zodat we samen uw doel kunnen behalen. Daarnaast beschikken we in de praktijk over een loopband, hometrainer en pulley. Indien dit niet voldoende toereikend is om uw doel te behandelen mogen we gebruik maken van de faciliteiten van de sportschool GrapeFine Sports die op de hoek van de Scheijdelveweg is gelegen.
Naast de klachten aan het bewegingsapparaat behandeld Judith ook mensen met een specifieke vorm van draaiduizeligheid: BPPD. BPPD kenmerkt zich door een aanvalsgewijze draaiduizeligheid die doorgaans niet langer dan een minuut duurt en wordt uitgelokt door specifieke bewegingen van het hoofd in de ruimte (bijvoorbeeld omdraaien in bed, overeind komen of gaan liggen). Vaak kan zij uw klachten binnen 1 of 2 behandelingen verhelpen!
Bij Fysiotherapie Voogt is iedere medewerkster lid van het KNGF. Iedere 5 jaar doen we aan bijscholing om zodoende geregistreerd en gekwalificeerd te blijven als fysiotherapeut.

Manuele therapie
De manueel therapeut heeft na de 4-jarige opleiding tot fysiotherapeut nog een 3-jarige Master gedaan tot manueel therapeut. Zodoende is de manueel therapeut gespecialiseerd in het onderzoek en behandelen van cliënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Zo zal bij pijnklachten van de schouder/elleboog/pols ook uw nek worden onderzocht en bij pijnklachten van de heup/knie/enkel wordt ook uw onderrug onderzocht. Mochten we hier een beperking vinden in de beweeglijkheid die ik kan relateren aan hetgeen waarvoor u komt dan kan ik deze beperking opheffen door middel van manipuleren (''kraken'' in de volksmond) waardoor u direct een stukje beweeglijkheid herwint en ik ontspanning creëer in de spieren. Manuele therapie gaat echter, net als fysiotherapie, altijd samen met oefentherapie. Bij Fysiotherapie Voogt verzorgt Judith de manuele therapie.

Dry needling
Dry needling is een behandelmethode die goed gecombineerd kan worden met een fysiotherapeutische/manueel therapeutische behandeling. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en op die manier raken ze snel en langdurig ontspannen. Tijdens de behandeling gaan we op zoek naar triggerpoints (zogenaamde ''knopen in de spier'') die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.
Triggerpoints kunnen acuut ontstaan (bijvoorbeeld door een ongeval of een verkeerde beweging) maar ook door het langdurig aannemen van een verkeerde houding. Ook langdurige afwezigheid van beweging bijvoorbeeld door gips, brace of een sling is een oorzaak alsmede ''slappe'' ligamenten (banden). Psychologische factoren zoals stress en depressie zijn ook een bekende oorzakelijke factor van het ontstaan van triggerpoints. Tenslotte kunnen triggerpoints ook ontstaan door te strakke kleding, voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijvoorbeeld na een botbreuk of een operatie.
Judith Voogt en Ramona Nieuwenhuizen hebben deze cursussen gevolgd bij Uplands Physio Clinic waarvoor ze iedere 3 jaar naar een terugkomdag gaat om zodoende haar kennis en kunde bij te houden. Zodoende wordt de kwaliteit gewaarborgd!

Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht beter dan wel sneller via de lymfbanen af te voeren. We zien met name vrouwen die borstkanker hebben gehad en ten gevolge van de behandeling(en) hiervan last hebben van lymfoedeem in de borst, op de borstwand, rondom het schouderblad en/of in de arm. Tijdens de behandeling zal Judith u uitleg geven omtrent uitlokkende factoren van oedeem en zal zij u leren hoe u zelf kunt draineren zodat u zelf uw probleem positief kunt beïnvloeden wanneer u bijvoorbeeld op vakantie bent. Ook kan zij er voor kiezen om tijdens de behandeling een lymftaping aan te leggen of, indien noodzakelijk, u adviseren om een therapeutisch elastische kous aan te laten meten. Omdat Judith ook mammacare adviseur is kan u ook bij haar terecht voor advies en verkoop van een beha die de lymfe-afvoer niet belemmerd.
Om het andere jaar volgt Judith nascholing voor lymfedrainage zodat ze altijd up to date is. Tevens is ze lid van de Vereniging Manuele Lymf Drainage ad modum Vodder.

Oncologische revalidatie
Oncologische fysiotherapie richt zich op de stoornissen, beperkingen en participatieproblemen waar mensen tijdens of na de behandeling van kanker tegen aan lopen. Problemen die op kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld spanningsklachten, pijn, verminderde mobiliteit, bewegingsangst, verminderde spierkracht, conditieverlies, ademhalingsproblemen en vermoeidheid.
Fysiotherapie kan gedurende alle fases van de ziekte worden ingezet. Dit kan dus zijn tijdens of na het behandeltraject maar ook wanneer genezing niet meer mogelijk is om zodoende de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Vanuit wetenschappelijk onderzoek wordt steeds duidelijker dat blijven bewegen van essentieel belang is om klachten te voorkomen of om eventuele klachten te verhelpen. Voldoende lichaamsbeweging kan u veel voordelen opleveren:
-
Minder bijwerkingen van de behandeling
-
Sneller herstellen van de behandeling
-
Minder vermoeidheid tijdens de behandeling
-
Meer zelfvertrouwen
-
Beter concentratievermogen
-
Sterker immuunsysteem
-
Beter slapen
De fysiotherapeut kan u hier bij begeleiden. Tijdens de eerste behandeling voeren we een uitgebreid gesprek met u om onder andere in kaart te brengen in welke fase van het behandeltraject u zit, welke klachten u ervaart en, het belangrijkste, welke doelen u heeft. Daarna brengen we door middel van een aantal vragenlijsten en wat testen in kaart hoe u er op dat moment voor staat. Aan de hand van al deze gegevens stellen we samen een behandelplan op.
U heeft een verwijzing van uw specialist nodig. De kosten vallen vanaf de 21e behandeling onder de basisverzekering (het eigen risico moet eerst op zijn). De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering of moet u zelf betalen, afhankelijk van of en in hoeverre u aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg altijd even uw zorgverzekering om na te gaan of de kosten voor u worden vergoed of vraag het even bij ons na.

Shockwave therapie
Bij shockwave therapie worden er drukgolven via de behandelkop van de shockwave apparatuur naar de pijnlijk e plek verzonden. Deze trillingen zetten het lichaam aan tot genezing doordat de doorbloeding wordt verbeterd. Shockwave therapie wordt met name ingezet bij peesaandoeningen, denk hierbij aan achillespeesblessures, een tenniselleboog of een verkalking in een schouderpees. Ook bij hielspoor behalen we goede resultaten! Shockwave is gewoon onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling, u hoeft bij ons niets extra te betalen.

Mulligan Concept
Binnen het Mulligan Manual Therapy Concept grijpen we aan op het pijnlijke gewricht en, indien nodig, op andere gewrichten binnen dezelfde keten die mogelijk bijdragen aan het veroorzaken dan wel het in stand houden van de bewegingsproblemen (zo kunnen we ook de enkel behandelen bij kniepijnklachten). Bij dit concept gaan we er, simpel gezegd vanuit dat wanneer een gewricht niet kan bewegen zoals het hoort te bewegen hier problemen door ontstaan: binnen het gewricht maar ook binnen het omliggende kapsel-bandapparaat en de omliggende musculatuur. Als een gewricht niet goed ''scharniert'' kan immers ook de aansturing niet optimaal zijn: je gaat anders bewegen. We gaan op zoek naar een positie waarin het gewricht wel weer pijnvrij kan bewegen. Vergelijk het met een lade in een kast: wanneer deze niet makkelijk in en uit schuift ga je net zo lang wrikken totdat het wel weer gaat. Dit doen we ook met Mulligan. Indien geïndiceerd is het een volledig pijnvrije techniek, met snel resultaat en goede resultaten op de lange termijn!
